Klachten van de romp
-
Stuitpijn
Stuitpijn is een zeer pijnlijke en ook hinderlijke kwaal. de pijn wordt voornamelijk gevoeld tijdens het zitten en soms is zitten hierdoor zelfs onmogelijk. Stuitpijn wordt veroorzaakt door klachten aan het staartbeen. Dit been (bot) is het onderste gedeelte van de wervelkolom, ter hoogte van de bilnaad.
Stuitpijn wordt vaak veroorzaakt door een val, maar ook sporten en een foutieve houding kunnen stuitpijn veroorzaken. Voor stuitpijnklachten komt u meestal terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Soms kan ook een manueel therapeut worden ingeschakeld. Op basis van de oorzaak en de klachten kan een behandelschema worden ingezet.
-
Lage rugklachten
Er zijn veel mensen die last hebben van lage rugklachten. Soms is hiervoor een operatie noodzakelijk, maar in veel gevallen kan de fysiotherapeut de klachten goed behandelen.
Meestal wordt lage rugpijn veroorzaakt door overbelasting, maar ook slijtage of een val kunnen pijnklachten geven.
De fysiotherapeut kan afhankelijk van de oorzaak een behandeling inzetten. Dit kan manuele therapie zijn, maar ook dry needling of bekkentherapie. Meestal zijn de klachten na drie zittingen al sterk verminderd en na zes behandelingen zo goed als verdwenen.
-
Rugpijn
Rugpijn is een klacht die veelal ontstaat door overbelasting. Soms wordt de rugpijn veroorzaakt door een hernia; een uitpuilende tussenwervelschijf die op een zenuw drukt. Ook kan slijtage van de ruggenwervels rugpijn veroorzaken.
De fysiotherapeut kan u op verschillende manieren behandelen, waarna klachten kunnen verminderen of in de toekomst worden voorkomen.
-
Bekkenbodempijn
In de bekkenbodem bevinden zich organen, als de plasbuis, de anus, de vagina en spieren en bindweefsel.
De bekkenbodem vangt voor het lichaam de druk op van het bewegen, niezen en lachen, zodat er niet direct ontlasting of urine lekt. Is de bekkenbodem pijnlijk dan is dat lastig omdat controle over spieren dan moeilijker is.
De bekkenbodemfysiotherapeut kan met gerichte, vaak eenvoudige oefeningen en met soms elektrostimulatie helpen om de klachten te verminderen. Door controle te kunnen uitoefenen op de spieren kunnen klachten al deels verdwijnen.
-
Heuppijn
Het hebben van pijn in de heup is heel hinderlijk. De meest voorkomende pijn is die van pijn bij het bot van de heup waar de spieren en pezen bij elkaar komen, ook trochantair pijnsyndroom genoemd. Er kan sprake zijn van een ontsteking, kalkafzetting, een slijmbeursontsteking of van artrose (slijtage).
Heuppijn wordt vaak gevoeld bij het lopen, zitten en liggen en dit kan weer lijden tot andere klachten als slechter slapen en mindere mobiliteit.
Afhankelijk van de oorzaak kan een manueel of andere therapeut, de pijnklachten verminderen, met behandelingen en oefeningen.
-
Bekkenpijn
Bekkenpijn is een hindelijke pijn waarmee u niet moet blijven rondlopen. De fysiotherapeut kan u in veel gevallen van uw klachten afhelpen. Bijvoorbeeld door elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren en door het aanleren van ontspanningsoefeningen en blaastraining.
Klachten aan ledematen
-
RSI
RSI is een afkorting die staat voor Repetitive Strain Injury. Dit betekent dat met name steeds terugkerende handelingen, klachten kunnen veroorzaken. In het geval van RSI gaat het om klachten van polsen, handen, vingers, nek, schouders en de armen.
Soms worden RSI klachten ook muisarm of tennisarm genoemd. De klachten bestaan uit een tintelend of verdovend gevoel dat overgaat in pijn.
De fysiotherapeut behandelt niet alleen de RSI klachten, maar zal ook adviezen geven hoe deze klachten in de toekomst te voorkomen.
-
Achillespeesblessure
De achillespees is de pees die de kuitspier met de hiel verbindt en is de grootste en sterkste spier in ons lichaam. De pees zorgt ervoor dat we normaal kunnen lopen en pijnklachten maken dit snel onmogelijk.
Een achillespeesblessure ontstaat vaak door overbelasting tijdens het sporten. Een achillespeesblessure gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over, maar dit kan lang duren. Door een fysiotherapeut in te schakelen die gerichte oefeningen aanleert en de hiel intapet, kunnen de klachten sneller verdwijnen.
-
Enkelblessure
Enkelblessures komen heel regelmatig voor. Door verzwikken ontstaan lichte en soms ook zware kneuzingen en ook het scheuren van de enkelbanden is nog wel eens een probleem.
De meeste blessures aan de enkel gaan in de loop van de tijd vanzelf weer over. Toch kan fysiotherapie helpen. Om de enkel sterker te maken bijvoorbeeld met oefen- en/of houdingstherapie.
-
Hamstringblessure
Als u pijn aan de achterzijde van uw bovenbeen voelt, dan hebt u naar alle waarschijnlijkheid een hamstringblessure opgelopen. Meestal gebeurt dit door een onverwachtse beweging tijdens het sporten. Het oplopen geeft direct een felle stekende pijn. In eerste instantie is rust houden een goede remedie. Daarna is het zinvol om met een sportfysiotherapeut langzaam te revalideren, waarna het sporten weer kan worden opgepakt.
-
Zweepslag
Mensen met een zweepslag hebben last van een zeer pijnlijke blessure aan de binnenzijde van de kuit door een scheuring in de hier aanwezige spier.
Als u een zweepslag oploopt, moet u meteen stoppen met waarmee u bezig bent, het been hoogleggen en een ijscompres aanbrengen. Ook een drukverband is zinvol, om bloedingen tegen te gaan.
Om het herstel van de gescheurde spier te bevorderen, kan na verloop van tijd de fysiotherapeut worden ingeschakeld. Hij of zij maakt met u een belastingsschema van de kuitspier, zodat u in de toekomst de spier weer goed kunt gebruiken.
-
Tennisarm
Een tennisarm, of tenniselleboog is een blessure die ontstaat door een ontsteking of geïriteerdheid van de peesaanhechting aan het buitenste uitsteeksel van de elleboog. De pijn is vaak zeurend en komt soms in vlagen. In een aantal gevallen straalt de pijn uit naar de onderarm, pols en de hand. De pijn treedt ook 's nachts op.
Een tennisarm kan door de fysiotherapeut behandeld worden met massage en/of met manuele therapie. Ook leert u oefeningen die de pijnklachten kunnen verminderen. Ook kan dry needling uitkomst bieden.
-
Ischias
Ischias is eigenlijk geen aandoening, maar een symptoom, dat zich uit in de vorm van zenuwpijn. De ischiaszenuw is de langste zenuw in het menselijk lichaam en loopt van de onderrug naar de voet. Om ischias te verhelpen, is het noodzakelijk klachten van de onderrug te behandelen.
Als iemand last heeft van de ischiaszenuw dan voelt hij of zij een scherpe pijn in het been of de in de bil. Vaak gaat het niet alleen om pijnklachten, maar ook om een doof gevoel of tintelingen in het been, in de voet of in de tenen.
De fysiotherapeut kan de onderrug behandelen en oefeningen voorschrijven die thuis uitgevoerd kunnen worden, zodat u op en verantwoorde manier in beweging kunt blijven.
-
Frozen shoulder
Als u last hebt van langdurige pijnklachten aan de schouder en een verstijving ervan dan kan het zijn dat u een frozen shoulder hebt. Hierbij is het gewrichtskapsel om het gewricht in de schouder dat in verbinding staat met de bovenarm, ontstoken.
Het hebben van een frozen shoulder is een langdurig proces, soms wel langer dan een jaar, dat verloopt in verschillende fases. zo ontstaat er eerst pijn in de bovenarm, daarna ontstaat stijfheid.
In beide fases kan de fysiotherapeut helpen. Om minder pijn te ervaren en om beter te bewegen, zonder dat hierbij de pijngrens overschreden wordt.
-
Kniepijn
Een knie is een ingewikkeld onderdeel van het lichaam, dat op diverse manieren voor problemen kan zorgen. Zo kunnen de kruisbanden scheuren, er kan meniscusletsel optreden, maar er kan ook sprake zijn van slijtage (artrose).
Vaak verminderen pijnklachten in de knie bij rust, maar ook de fysiotherapeut kan helpen.
Afhankelijk van de aard van de klachten, zal hij of zij een oefenprogramma met u afspreken. Als de kniepijn veroorzaakt wordt door sporten, dan kan de sportfysiotherapeut uitkomst bieden.
-
Schouderpijn
Veel mensen ervaren van tijd tot tijd schouderpijn. In de schouder bevinden zich veel gewrichten, pezen en spieren, die allemaal bijdragen aan het goed functioneren van de schouder.
Er kunnen meerdere oorzaken zijn van schouderpijn. Zo kan er een onsteking in een pees of spier zitten of er kan een slijmbeursontsteking aanwezig zijn. Daarnaast zijn ook stress en spanning boosdoeners, door het continu aanspannen van de spieren.
Afhankelijk van de oorzaak zijn er diverse behandelingen mogelijk, van massage tot behandeling van nek en hoofd.
Soms kunnen manuele therapie en dry needling uitkomst bieden.
In een aantal gevallen is ontspanningsterapie aan te raden.
-
Beenpijn
Beenpijn is een erg breed begrip. Want de benen maken een groot onderdeel van het lichaam uit en de pijn kan dan ook op verschillende plekken ontstaan. Ook pijn aan de heup, de knie en de enkel, vallen onder beenpijn. Net als pijn aan de bloedvaten, door spataders of trombose en neurologische pijn aan zenuwen.
Welke behandeling nodig is, hangt af van de soort beenpijn. De fysiotherapeut zal dit eerst precies in kaart brengen, voordat een gerichte behandeling wordt ingezet. Soms is het verstandig om u door een manueel therapeut of een sportfysiotherapeut te laten behandelen, maar het kan ook zijn dat houdingstherapie baat geeft.
Klachten van het hoofd
-
Kaakklachten
Veel mensen denken dat er aan kaakpijn weinig te doen is, of dat een tandarts dit op moet lossen. dit is niet altijd juist. Klachten als kaakklemmen en tandenknarsen geven pijn die ook door een fysiotherapeut te behandelen zijn.
Vaak zijn kaakklachten een vorm van aangeleerd gedrag en soms worden ze veroorzaakt door een medisch probleem.
Zijn klachten ontstaan door gewoonte, dan kan de fysiotherapeut helpen. Hij of zij helpt u bewust te worden van uw gedrag en helpen bij het aanleren van nieuwe gewoontes. Soms kunnen ontspanningsoefeningen helpen om de pijnklachten te verminderen.
-
Hoofdpijn
Vrijwel iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Er zijn echter verschillende soorten hoofdpijn, die soms zo hevig is dat normaal functioneren tijdelijk onmogelijk is.
Over het algemeen zijn hoofpijnklachten te verhelpen met behulp van gerichte fysiotherapie. Dit kan vaak bij:
- migraine
- clusterhoofdpijn
- aangezichtshoofdpijn
- spanningshoofdpijn.
-
Migraine
Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn waarbij normaal functioneren tijdelijk niet mogelijk is. Soms komt het ineens opzetten, maar veel mensen voelen migraine van tevoren aankomen.
Vaak hebben mensen met migraine last van licht en geluid, zijn misselijk en moeten overgeven en hebben pijn achter de ogen, de oren en bij de slaap.
Een fysiotherapeut kan migraine niet verhelpen, maar kan wel de ernst van de klachten verminderen. Naast bewustwording van prikkels die een migraineaanval kunnen uitlokken, kunnen er ontspanningsoefeningen aangeleerd worden, die tijdens een aanval kunnen worden uitgevoerd, waardoor de klachten minder zullen zijn.
-
Nekklachten
Veel mensen die bij een fysiotherapeut onder behandeling komen, hebben last van nekklachten. De nek vormt, als drager van het hoofd, de verbinding tussen het lichaam en het hoofd. In de nek bevinden zich enkele zeer belangrijke spieren en zenuwen, die wel sterk zijn, maar ook heel gevoelig.
De fysiotherapeut zal eerst de oorzaak van de nekklachten achterhalen, waarna een behandelplan kan worden opgesteld. Vaak is manuele therapie een goede manier om klachten te verhelpen, maar ook dry needling kan in een aantal gevallen helpen. Zijn nekklachten ontstaan door een verkeerde houding, bijvoorbeeld door veel achter de computer zitten, dan kan houdingstherapie een uitkomst bieden.
-
Tinnitus
Het hebben van tinnitus oftewel een piep, fluit of gesuis in het oor, is een hele hinderlijke aandoening, zeker als de tinnitus de hele dag aanwezig is.
In sommige gevallen, niet altijd, is het mogelijk om de klachten van tinnitus te verminderen. Dit kan als het veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld nek- of schouderklachten of door stress en spanning. Ontspanningsoefeningen bieden in deze gevallen vaak soelaas.
-
Whiplash
Aan een kop-staart botsing met de auto, houden sommigen een whiplash over. Dit is het geval als men van achteren is aangereden en het hoofd onverwachts van voor naar achteren wordt geslingerd, wat banden en spieren kan beschadigen.
Het hebben van een whiplash kan verschillende klachten geven. Zo kan er nekpijn optreden, maar ook hoofdpijn, duizelig worden en concentratieproblemen, zijn veelgehoord. Zelfs slaapproblemen, dubbel zien en angststoornissen horen tot klachten die door een whiplash veroorzaakt kunnen worden.
De fysiotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om klachten na een whiplash te behandelen. Zo kan manuele therapie worden ingezet, maar ook houdingstherapie kan verlichting geven.
-
Nek- & schouderklachten
Veel mensen ervaren pijn in de nek en/of de schouders en vaak wordt hier niet al te veel aandacht aan geschonken. Dit komt omdat de klachten meestal niet medisch van aard zijn, maar worden veroorzaakt door een slechte houding, door spanning of door stress.
Nek- en schouderpijn kunnen worden verminderd of verholpen met manuele therapie, met dry needling, houdingstherapie, massage en met het aanleren van ontspanningsoefeningen.